Designer aan het woord: Anton Teeuw van Rezign®

Duurzaamheid sexy maken, met een fineerlaag van oud textiel

Het begon ooit met een afstudeeropdracht voor zijn studie bouwkunde. Architect is Anton Teeuw nooit geworden, ondernemer wel. Samen met zijn tweelingbroer Dennis is hij succesvol met het duurzame meubelmerk Planq en Rezign®. Rezign® is niets meer en minder dan meubel fineer gemaakt van oude kleding. De zes verschillende fineren zijn nu ook te koop bij Decovisie. ‘De markt schreeuwt om duurzame materialen.’

En het zijn ook niet de minste namen in de markt die schreeuwen. Op de klantenlijst van de de jonge ondernemers staan al de namen van KLM, Tommy Hilfiger, H&M en Unilever. Dat er potentie in het idee zat, bleek al toen de afstudeeropdracht - ‘ontwikkel een duurzaam bouwmateriaal‘- meteen een award opleverde voor het circulaire plankje, dat zou leiden tot de bedrijfsnaam Planq. Vervolgens hebben ze succes met de Amsterdam Circular Challenge, door een oplossing te bedenken voor 4300 ton maaiafval van Waternet, het waterschap van Amsterdam.

‘Met textiel kan het ook’

Toen nog werkten de broers met plantenresten, zoals vlas en hennep. Anton: ‘Totdat we ontdekten: hé, met textiel kan het ook. Dat is een enorme afvalstroom. Er verdwijnt jaarlijks 4,5 miljoen kilo in die ondergrondse containers en dat is heel veel.’ En dat is dan nog de berg textiel die enigszins getraceerd kan worden. Veel oude kleding wordt achteloos bij het restafval gegooid, om uiteindelijk in de verbrandingsoven te eindigen.

Closing the loop

De herkomst van de ‘grondstoffen’ van het bedrijf is vaak te traceren: de start-up werkte al met ziekenhuiskleding van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam bijvoorbeeld, of restanten kostuums van ABN AMRO en overjarige uniformen van KLM. Zo kunnen de zitting en de rugleuning van een stoel van Planq bestaan uit oude jeans, terwijl de armleuningen in een vorig leven een gymzaalvloer waren. ‘Closing the loop’ is het motto: oude bedrijfskleding inzamelen om die terug te brengen als design meubel of in het interieur.

Producten met een verhaal

Begin 2023 splitst het ondernemende tweetal het bedrijf op. Planq wordt het label voor circulaire designmeubels en onder de naam Rezign®, gaan Anton en Dennis zich toeleggen op fineer voor plaatmateriaal. En wordt het tijd om de distributie voor de ‘producten met een verhaal’ professioneler op te pakken. Anton: ‘Op een beurs maakten we kennis met Legit Forum Groep, waar ook Decovisie onder valt. Er waren meerdere bedrijven geïnteresseerd in samenwerking. Maar met de Legit Forum Groep hebben we plezierige gesprekken gehad. Voorheen deden we alles zelf, ook het benaderen van de afnemers. Maar je merkt: zodra iets nieuw of vernieuwend is, reageert de markt nog een beetje terughoudend. Terwijl de markt schrééuwt om duurzaamheid.’ Met de samenwerking met Legit Forum Groep als vertegenwoordiger van het fineer, kunnen ze landelijk een grote doelgroep interieurbouwers en interieurarchitecten bereiken.

Versnelde acceptatie

De samenwerking met Legit Forum Groep moet leiden tot een versnelde acceptatie van het circulaire assortiment, inmiddels zes fineren én een akoestische plaat (gemaakt van vlas) groot. Zeker zo belangrijk is het imago van het merk, zegt Anton. ‘We vertellen het eerlijke verhaal over het product. Niet door te roepen dat we het duurzaamste product maken, want we willen niet roomser zijn dan de paus. We gebruiken restmaterialen en hernieuwbare grondstoffen, maar het plaatmateriaal moet ook bij ons verlijmd worden. Het kan altijd beter. We zetten het op een realistische manier neer, we brengen het als een beleving.’ ‘Planq geeft duurzaamheid een sexy uiterlijk’, kopte het Financieele Dagblad al eens, en niet toevallig.

In de 0,8 mm dikke fineerlaag is de herkomst van het product - kleding - nog goed herkenbaar: jeans, uniformen of koffiebalen van jute. De platen hebben afmetingen van 3050 bij 1000 mm, netto 3000 bij 970 mm. Het assortiment is al te bestellen via Decovisie, en ook de stalen zijn beschikbaar.

 

Meer over Rezign®